Home   Canterbury   News   Article

Underground home being built between Harbledown and Chartham Hatch

By Marijke Hall

That is, until last week, when lorry-loads of concrete were delivered to the site of the new Bigbury Hollow underground house.

After that, though, the subterranean property – within the boundaries of the Bigbury Camp Iron Age settlement on the Pilgrims Way in Bigbury – will be almost hidden from view.

The site from above. Picture Hawkes Architecture

The site from above. Picture: Hawkes Architecture

The unique construction is the design of contemporary architect Richard Hawkes – the man behind the celebrated Kent home Crossway on Channel 4’s Grand Designs – and his team at Hawkes Architecture.

Their aim is to create an underground eco-property so in tune with its surroundings that, once completed, it will be barely visible to passers-by, with the above-ground area restored to heathland habitat.

They also want the house to be sustainable – zero carbon in fact.

The project has been almost six years in the making, with the £1.1 million build now well underway.

Excavation works have taken place in what was a former quarry and concrete is due to be delivered this week.

Mr Hawkes says the land on which it sits is a scheduled ancient monument site and therefore protected, but due to the careful design, it was granted planning permission in 2011.

The house will be virtually invisible from above ground. Picture Hawkes Architecture

The house will be virtually invisible from above ground. Picture: Hawkes Architecture

“It would have been inappropriate to put in a big space ship-type building,” he said.

“The land used to be a quarry where they would excavate gravel but the hole was filled in with sand, which has now been removed.”

The four-bedroom house is known as a PPS 7 new-build and is being constructed using state-of-the-art environmental building materials and techniques.

Mr Hawkes says it has been designed to hide away in the landscape with a bespoke underground garage and storage space, complete with car lift, to conceal everyday items such as bins, lawnmowers and vehicles.

But despite it being subterranean, it is anything but dark, he says.

“It is all on one level. It’s got two long wings with bedrooms in one of them and the living space in the other,” he said.

The outside of the home. Picture Hawkes Architecture

The outside of the home. Picture: Hawkes Architecture

“Each of the wings comes off a big courtyard in the middle, divided into two by a central entrance tube.”

Mr Hawkes says it is the large courtyards which help provide so much light.

“These terraced areas provide the home with plant beds for growing vegetables and culinary herbs,” he said.

“The sunken nature of the courtyards also helps conceal domestic furniture and prevent light pollution from the house at night.”

Being an eco-home, Mr Hawkes is also quick to highlight the materials used to create the unique property, including crushed Whitstable cockle resin for flooring.

How the inside will look. Picture Hawkes Architecture

How the inside will look. Picture: Hawkes Architecture

He said: “We’re using felled English chestnut at Bigbury Camp for the interior wall cladding. It will be triple-glazed and have highly insulated walls.”

The house will also have combined heat and power-generating solar panels.

But the build and planning process has not been straightforward.

Two previous attempts to secure planning consent were unsuccessful, until 2011 when Canterbury council finally agreed revised plans.

This is despite a number of objections, mainly concerning the construction process and the large number of lorries expected to travel along the narrow Pilgrims Way to the site during the removal of 800 cubic metres of soil.

There will be lots of light thanks to the large glass doors. Picture Hawkes Architecture

There will be lots of light thanks to the large glass doors. Picture: Hawkes Architecture

Architect Richard Hawkes

Architect Richard Hawkes

Others, however, backed the proposal, including Harbledown and Rough Common Parish Council. English Heritage also approved.

Mr Hawkes says that half-way through the project, the previous owner of Bigbury Hollow, who lived next door, decided to sell the site.

But he says the new owner, Dorran Cheeseman, loves the design and will be hands-on, doing a lot of the interior work himself.

“Currently, we’re working on the shell and the core,” said Mr Hawkes.

“We’ve got a March completion date for the project.”

Join the debate...
Comments |

Don't have an account? Please Register first!

The KM Group does not moderate comments. Please click here for our house rules.

People who post abusive comments about other users or those featured in articles will be banned.

Thank you. Your comment has been received and will appear on the site shortly.

 

Terms of Comments
We do not actively moderate, monitor or edit contributions to the reader comments but we may intervene and take such action as we think necessary, please click here for our house rules. If you have any concerns over the contents on our site, please either register those concerns using the report abuse button, contact us here, email multimediadesk@thekmgroup.co.uk or call 01634 227989.

Close This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.Learn More